LIX. Hidrobiológus Napok Tihanyban

„A hidrobiológia helye a víztudományokban” címmel szervezték meg a Magyar Hidrológiai Társaság centenáriumi ünnepségeihez kapcsolódóan a LIX. Hidrobiológus Napokat 2017. október 4-6 között az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetében. A rendezvényt az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézete, a Magyar Hidrológiai Társaság Limnológiai Szakosztálya, és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága közösen szervezte.

A témakiíráshoz kapcsolódóan plenáris előadások hangzottak el az MTA ÖK Víztudományi Koordinációs Csoport szakmai irányításáért felelős kutatóitól.
• Józsa János, az MTA levelező tagja, hidrológus: Tavi áramlások és elkeveredések: hol tartunk a részletgazdagság leírásában?
• Bozó László, az MTA rendes tagja, meteorológus: A víz szerepe a légköri folyamatokban Vörös Lajos: A Balatoni fitoplankton ötven éve (1965-2015)

A rendezvényen ezen kívül további 35 előadás és 6 poszter-előadás anyaga került bemutatásra a 67 vendég számára.

A rendezvényen most is díjazták az előadókat. Az Aranyponty Kft. különdíját Körmendi Kitti Pannon Egyetem munkatársa nyerte „Kovaalga fajok trait- és guild-alapú vizsgálatának szerepe kis szikes tavak ökológiai állapotfelmérésében” című előadásával.

Tihany Község Önkormányzat különdíját balatoni témájú előadásokhoz Boross Nóra, MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa kapta „Szíjgalandféreg (Ligula intestinalis) fertőzés hatása a balatoni folyami gébek (Neogobius fluviatilis) kondíciófaktorára” előadásáért.

A Nemzeti Kulturális Alap legjobb poszterért járó díját Debreceni Egyetem, Hidrobiológia Tanszék munkatársa Szanyi Kálmán nyerte „Első adatok a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum tegzes (Trichoptera) faunájáról”poszterével.

A BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék hallgatója Fleit Gábor nyerte a Nemzeti Kulturális Alap legjobb előadásért járó díját „Hajók keltette hullámzás hatásának feltárása terepi mérési és számítógépes modellezési eszközökkel a littorális zónában” előadásával.

Gratulálunk a győzteseknek és köszönet támogatóinknak Tihany Község Önkormányzatának, az Aranyponty Halászati Zrt.-nek és a Nemzeti Kulturális Alapnak.

A következő, LX. Hidrobiológus Napokat, szintúgy Tihanyban, 2018. október 3-5 között rendezzük.

Tóth Viktor