A 90 éves MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet jubileumi ünnepnapja

Szeptember 8.-án ünnepelte a BLI és személyes részvételével még közel kétszáz külső meghívott az intézet 1927. szeptember 5.-i megnyitásának 90. évfordulóját. Az ünnepséget a BLI és az MTA Biológiai Tudományok Osztálya rendezte, és az esemény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke volt. A nevezetes napot féléves előkészítő munka előzte meg, amelynek egyetlen érzékelhető jele volt, hogy augusztusban festők és mázolók szorgoskodtak a vendégház, az étterem és a koszorúzási helyszínek megrepedezett, megkopott falfelületeinek javításán. Csak a rendezvény előtti nap kezdődtek szokatlan technikai előkészületek egy 350 főt befogadó sátorrendszer felállításával, sörpadokkal és asztalokkal, amelyet a Belügyminisztérium irányításával a Veszprém Megyei Katasztrófavédelem munkatársai végeztek. Illetve az esemény hajnalán, amikortól a Készenléti Rendőrség kihangosító és kivetítő rendszert épített ki a vendégház 100 fős előadóterme és a kültéri vendéglátó sátorrendszer között. A balatonfüredi Vitorlás Étterem is az ünnepnap hajnalán kezdte a büféebéd pultrendszerét kiépíteni. A nap eseményei az előre kialakított menetrend szerint, gördülékenyen zajlottak le.
Az ünnepség 11 órakor kezdődött Báldi András főigazgató, Lovász László, az MTA elnöke és Fésüs László osztályelnök megnyitó szavaival, illetve köszöntéseivel.
A laudációk után G.-Tóth László, a BLI igazgatója, korabeli fényképekkel és archív dokumentumokkal illusztrált átfogó előadásban mutatta be az intézet alapításának motivációit, alapításában gróf Klebelsberg Kuno hatalmas szerepét és az azóta befutott 90 év történetét. Herodek Sándor, az intézet korabeli igazgatója, aki egyben a Balaton megmentésének programját megalapozó tudományos kutatócsoport vezetője is volt, a Balaton vízminőségének megjavításának és az eutrofizáció visszafordításának szakmai állomásait mutatta be. E sikertörténet példáján a volt igazgató bemutatta azt is, hogy mennyire hatékony lehet a terepi megfigyelés, az alapkutatás és a modellezés hármas egysége, ha ezek visszacsatolásos rendszerben egyszerre igyekeznek megoldani egy jól megfogalmazott problémát egy határozott cél érdekében. Elekes Károly - hosszú időn át az intézet igazgatóhelyettese -, előadásában a Tihanyban nem kevésbé fontos élettani, különösen a neurobiológiai kutatások történetét mutatta be, kiemelve a maga korában, vagy később világhíressé vált biológusokat, orvosokat. Zs.-Nagy Imre, az említettek egyike pedig a tihanyi „alapítók”, különösen Verzár Frigyes életpályájáról és életművéről tartott előadást, a nagy tudós emberi értékeivel, egyéni sorsa és egyéni döntései magas etikai tartalmával is morális példát állítva fiatal generációnak. Az előadások programja két kedves epizóddal zárul. A Klebelsberg Kuno Emléktársaság nevében Fenyves Mária Annunziata grafikusművész átadott az intézet igazgatójának egy finom virág motívumokkal díszített tollrajzot, amely a Klebelsbeg család címerét ábrázolja, majd Kővári Tibor átadta a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége ajándékát, egy gyönyörű, gravírozott ólomkristály serleget.
Az előadóülés után az MTA elnöke, osztályelnöke, az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója, az intézet igazgatója, a megjelent állami vezetők, polgármesterek vezetésével koszorúzási ünnepség kezdődött. Gróf Klebelsberg Kuno alapító mellszobrát és márványtábláját, valamint Entz Géza, Hankó Béla, Sebestyén Olga, Verzár Frigyes és Kotsis Iván domborművekkel díszített márványtábláit koszorúzta meg az MTA és az ÖK vezetése, polgármesterek, és az intézet fiatal kutatói.
A koszorúzás ünnepélyes percei után késő délutánba nyúló büféebéd és kerti parti kezdődött. Ezen a balatonfüredi Vitorlás Étterem szolgáltatta a változatos menüt és a balatoni borpincészetek a nemes italokat. A halfogásokhoz a halat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. biztosította. A rendezvényt a vizuális média folyamatosan tudósította, illetve az eseményről az írásos média számos regionális és országos újságban adott hírt.
A jubileumi rendezvényt 21 szervezet, cég és vállalkozás segítette, illetve szponzorálta: az Anna Grant Hotel (Balatonfüred), Bakos Péter, borosgazda (Tihany), Balatonfüred Város Önkormányzata, Balatonfüred város borászai, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület, a Balatoni Fejlesztési Tanács, Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (Siófok), a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (Siófok), a Belügyminisztérium Vízügyi Koordinációs Főosztálya (Budapest), a Bock Pince Kft. (Villány), a Club Tihany Zrt. (Tihany), a BM Készenléti Rendőrség (Budapest), a Killer Pincészet (Kisapáti), a Lídia Borház (Zánka), a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (Szeged), az MTA Nemzeti Víztudományi Programja, "Öreg - Gella Birtok" Kft. (Balatonszőlős), a Salánki Családi Borpince (Aszófő), Tihany Község Önkormányzata, Veszprém Megyei Önkormányzat, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vitorlás Étterem (Balatonfüred).

G.-Tóth László