Európai kutatási támogatás a mikrobiom élelmiszeripari felhasználását célzó kutatásra

Az ÖK Evolúciótudományi Intézete, Scheuring István tudományos tanácsadó témavezetésével jelentős európai támogatást nyert el a Horizont 2020 európai kutatási támogatási rendszer biotechnológiai alprogramjában. A Koppenhágai Egyetem vezetésével, 8 konzorciumi taggal megvalósuló FindingPheno projekt célja a mikrobiom, vagyis az emberi szervezetben vagy más gazdaszervezetben élő mikroorganizmus együttesek és a gazdaszervezet kölcsönhatásainak kutatása.

A növényi és állati mikrobiom funkciók módosíthatók és ily módon optimalizálhatók például fenntartható élelmiszer előállítására. Azonban jelenleg még csak felületesen ismerjük a gazdaszervezet és mikrobiomja között zajló biológiai folyamatok kölcsönhatásait, amelynek az a következménye, hogy a mikrobiom adott funkciójának hatékonyabbá tételére irányuló kísérletek sok esetben sikertelenek vagy nagyon költségesek. A FindingPheno projektben a kutatók elsődleges célja egy holisztikus statisztikai és dinamikai keretrendszer létrehozása, hogy a legkorszerűbb módszerekkel fel tudják fejteni a gazdaszervezet és a mikrobiom közötti biomolekuláris kapcsolatokat.

További célkitűzés, hogy ezt a keretrendszert már tényleges élelmiszer-előállítási folyamatok esettanulmányaira is alkalmazzák majd, - csirke, lazac és kukorica – esetében, már folyamatban lévő kutatási projektekből származó biológiai adatok felhasználásával. A kutatás eredményeként kimutatható lesz, hogyan lehet fokozni a mikrobiom felhasználásának hatékonyságát a fenntartható élelmiszer termelésben és ezzel az új megközelítéssel a biotechnológiai ipar más területein is (pl. enzimgyártás vagy fermentáció) új és gyors előállítási utak kifejlesztése válik lehetővé.