Nagysikerű nemzetközi víztudományi konferenciát szerveztek az MTA Ökológiai Kutatóközpont fiatal kutatói

Az MTA-ÖK társintézményeinek (Balatoni Limnológiai Intézet, Duna-kutató Intézet, Ökológiai és Botanikai Intézet) fiatal kutatói látták vendégül múlt héten a “6. Fresh Blood for Fresh Water” elnevezésű limnológiai (édesvizek tudománya) konferenciát.

Nemzetközi szintű trend, hogy az egyes országok fiatal (MSc, PhD, PostDoc) kutatói olyan nemzetközi konferenciát szerveznek, ahol a hangsúly a korai nemzetközi kapcsolatok kiépítésén van egy baráti hangulatú rendezvény keretében. A fiatal kutatók sorra ismerik fel, hogy sikeres szakmai jövőjükért aktívan tenni kell, melynek egyik lehetséges formája a kutatásért elhivatott, nyitott szemléletű, modern módszereket ismerő és ismerni akaró szakma fiatal képviselőinek egy helyre gyűjtése. Másrészt, nemzeti és nemzetközi szakmai szervezetek viszonylag lassan ismerték fel az új generációs igényeket, vagyis azt, hogy a fiatal utánpótlás csakis egy dinamikus, nyitott közegben, közvetlen hangvétellel szólítható és tartható meg. Ennek előmozdítására alakult a „Fresh Blood for Fresh Water” kezdeményezés, mely mára sikeres nemzetközi rendezvény-sorozattá nőtte ki magát.

A konferenciát korábban sorra kiemelt európai limnológiai kutatóközpontok fiataljai szervezték meg: WasserCluster Lunz (Lunz am See, Ausztria, 2009-2013), Research Institute for Limnology (Mondsee, Ausztria, 2015), Institute of Hydrobiology, Biology Centre CAS (České Budějovice, Csehország, 2017). A hazai limnológus szakma alapvető érdeke volt, hogy a magas színvonalú, nemzetközi integritást elősegítő konferenciát mi is megszervezzük.

Az idei konferenciára 21 országból 77 fiatal kutató érkezett, hogy bemutassa legfrissebb eredményeit, megismerkedjen a szakma aktuálisan kutatott területeivel, az MTA Ökológiai Kutatóközpont felépítésével, a Balatoni Limnológiai Intézet új céljaival, valamint Tihany és a Balaton természeti és épített értékeivel. A konferencia szakmai színvonalát fiatal, nemzetközi szinten vezető kutatók előadása emelte: Mia Bengtsson (University of Greifswald, Germany), Jeremy J. Piggott (Trinity College Dublin, Ireland), Maria Stockenreiter (LMU München, Germany), valamint Marco Scotti (GEOMAR, Kiel, Germany) tartott inspiráló előadásokat.

A szakmai diszkussziókon felül, a konferencia-sorozat erőssége, hogy kiemelt hangsúlyt fektet a fiatalokat leginkább érintő témákra és a tanulásra is. Így idén a résztvevők öt, az MTA-ÖK kutatói által tartott workshopon ismerkedhettek új módszerekkel, míg a meghívott előadók saját életútjaik bemutatásán keresztül külön kitértek olyan témákra, mint a család és karrier egyensúlyának fenntartása, a doktori fokozatszerzés és állástalálás nehézségei, a kudarcok kezelése, illetve annak fontossága, hogy a fiatal kutatók aktívan képviseljék saját érdekeiket. Jeremy Piggott külön kiemelte ebben a témában ezt a konferencia-sorozatot, megjegyezve, hogy az idei konferencia és előadásai semmiben sem maradt el a nagy nemzetközi konferenciák színvonalától.

A konferencia teljes programja elérhető itt:
http://fbfw2019.okologia.mta.hu/static/fbfw_app/FBFW_BOOK.pdf

A konferencia szervezői voltak: Abonyi András, Endrédi Anett, Dobosy Péter, Piross Imre Sándor, Hidas András, Gál Blanka, Szivák Ildikó, MTA ÖK.

Kép: Khell Róza
A nemzetközi konferencián az MTA Nemzeti Víztudományi Program is megjelent.

A konferencia támogatásáért köszönettel tartozunk: MTA Ökológiai Kutatóközpont, MTA Nemzeti Víztudományi Program, GINOP-2.3.2-15-2016-00057 Program, GINOP-2.3.2-15-2016-00019 Program, Tihany Község Önkormányzata, European Federation for Freshwater Sciences, Freshwater Biology journal, Community Ecology journal, Velinor Kft., LAB System Kft., Unicam Magyarország Kft., Messer Hungarogáz Kft., CP-Analitika Kft., Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft., Novolab Kft., Merck Kft., VWR International Kft., Wessling Hungary Kft.

Összeállította a szervezők nevében: Abonyi András és Endrédi Anett