A Villányi-hegység élővilága: Kalauz természetbarátoknak

Megjelent a Villányi-hegység élővilágát bemutató, hiánypótló jellegű ismeretterjesztő könyv. A Villányi-hegység hazánk legkülönlegesebb tájai közé tartozik, hangulata sokszor a mediterrán régiót idézi. Élővilága a XVIII. század végétől számos természettudós érdeklődését keltette fel. A vidék valóságos tárháza a különleges élőlényeknek, köztük több olyan ritkaságnak, melyek hazánkban máshol nem vagy alig találhatók meg. Mindezek ellenére korábban nem állt rendelkezésre a hegység élővilágát bemutató ismeretterjesztő könyv.
A szerző gyerekkora óta figyeli a környék élővilágát. Egyetemista kora óta, azaz mintegy másfél évtizede kutatási szinten foglalkozik a Villányi-hegységgel.
A Villányi-hegység élővilága című könyv röviden ismerteti a hegység természetföldrajzi viszonyait és tájtörténetét, és összefoglalást nyújt a vidék természetvédelmi helyzetéről is. A kötet legnagyobb része az élővilággal foglalkozik, külön fejezetekben tárgyalva a növényvilágot, a gombákat és zuzmókat, valamint az állatvilágot. Bemutatja a legkülönösebb helyi ritkaságokat és a gyakori növényeket, állatokat egyaránt. A természettudományos ismereteket gazdag tudománytörténeti és kultúrtörténeti utalások egészítik ki. A könyvet profi és amatőr természetfotósok kitűnő fényképei teszik teljessé, bemutatva sok helyi különlegességet és nagyszerűen érzékeltetve a táj megragadó szépségét. A kötet végén a legfontosabb szakirodalmak felsorolása segíti a további tájékozódást.
A kötet az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a BKL Kiadó közös kiadványaként jelent meg.