JUBILEUMI ÜNNEPSÉG - Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

Negyedszázados jubileumát ünnepli az 1992-ben életre hívott Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége. A szakmai szervezet – amely csaknem félszáz hazai gyűjteményes kertet tömörít – az évfordulóhoz kapcsolódva októberben egy rangos nemzetközi botanikus kerti konferencia házigazdája volt, decemberben megtartott jubileumi közgyűlésén pedig két újonnan alapított díjat adtak át, és bemutatták azt a jubileumi kiadványt is, amely száz oldalon 45 hazai botanikus kertet és arborétumot ismertet meg a nagyközönséggel.

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége fennállásának 25 éves jubileuma alkalmából 2017. dec. 13-án a Nemzeti Botanikus Kertben tartotta Ünnepi Közgyűlését. Első alkalommal került sor a Szövetség szakmai díjainak átadására.

Kertünkhöz szorosabban kötődő két szakember is részesült e kitüntetésben:

Fráter Erzsébet, a vácrátóti kert tudományos gyűjteményvezetője (rendszertani gyűjtemény), sok népszerű növényes könyv és szakcikk szerzője Pro Hortis díjat vehetett át példamutató szakmai eredményeiért, Tóth Imre dendrológus, aki 1960-tól 1971-ig a vácrátóti botanikus kert dolgozója volt és megalapozta a dendrológiai gyűjteményt, értékteremtő munkájáért Semper Vireo díjat kapott.

Gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk Mindkettőjüknek illetve minden Díjazottnak!

Az MTA ÖK ÖBI Nemzeti Botanikuskert honlapján és facebook oldalán ovábbi részletek olvashatóak néhány fénykép illusztrálásával.
http://botkert.hu/node/1237
https://www.facebook.com/nemzetibotanikuskert

Fotó: Fráter Erzsébet a Pro Hortis díj díjazottja, a képet készítette Ágh András