Hírek

Jelenleg három-négy főbb paradigma van, amely a nyelv kialakulását magyarázza. Ezek közül az egyik legígéretesebb a kooperatív dögevés elmélete. Ennek alátámasztásán dolgozik az Ökológiai Kutatóközpontban Szilágyi András, az Evolúciós Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa és kutatócsoportja.

A tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepét Charles Darwin születésnapján tartják. Az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézete Dr. Szathmáry Eörs kutató professzor vezetésével nemzetközi konferenciát szervez Darwin Days 2020 címmel. A konferencia időpontja 2020. február 11-13. helyszíne: Balatoni Limnológiai Intézet, Tihany.

A 35 év alatti fiatal kutatók kiemelkedő tudományos eredményeinek elismerésére alapított Akadémiai Ifjúsági Díj egyik nyertese Horváth Zsófia, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatócsoport-vezetője.

Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet vezetője szerint olyan jelzőrendszert kellene létrehozni,amely a földrengések és a vulkánkitörésekhez hasonlóan előre jelzi a járványveszélyt.

A Magyar Tudományos Akadémia 2020 májusában tisztújítást tart, mert vezető tisztségviselőinek hároméves megbízatása 2020 májusában lejár. Az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója is ott van az MTA új vezető tisztségviselőinek jelöltlistáján.

Oldalak