Média

2020-07-15 Kertészet és szőlészet

A rózsafélék (Rosaceae) népes családjába 2900-3500 faj tartozik, köztük sok ismert és fontos élelmiszer- és dísznövény, az almától a szamócán át a tearózsáig. (Kósa Géza) Három olyan fajt mutatok be a népes társaságból, amelyeket több évtizedes botanikus kerti tapasztalataim alapján könnyű gondozhatóságuk és nevelésük, viszonylagos edzettségük miatt mindenkinek, még a kisebb kertek tulajdonosainak is melegen ajánlok. Virágpompájukkal sok szépséget varázsolnak a kora tavaszi kertbe. A molyhos meggynek, az anzu kajszinak és a csengettyűs cseresznyének a Nemzeti Botanikus Kertben, Vácrátóton szép példányai díszlenek.

2020-07-13 Trend FM, trendfm.hu, sokszinuvidek.24.hu,

A Balaton több évtizedes tisztulását veszélyeztetheti az elmúlt időszakban tapasztalható algásodás.
A Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa, Tóth Viktor rádiónknak elmondta, hogy a tó nyugati oldalán eddig sosem látott mértékben kezdtek el szaporodni az algák, ami rendkívül káros az élővilág alapját képező hínártelepeknek. A szakember hozzátette, hogy ezzel szemben a Balaton keleti oldalán ez a jelenség nem tapasztalható, ott egészséges módon terjednek a hínártelepek. Tóth Viktor kiemelte, hogy egy természetes tó tisztaságát a hínárosok és nádasok jelzik, ezek nélkül viszont az élővilág rohamos pusztulása várható.

2020-07-13 magyarnemzet.hu

...Kissé ironikus, hogy a NASA honlapján közzétett kép, amellyel a tó vízminőségének javulását példázták, mindössze egy hónappal a legnagyobb algavirágzást követően jelent meg - mutatott rá Tóth Viktor, az MTA-ÖK tudományos főmunkatársa. Szerinte a hosszabbra nyúló meleg időszakok, valamint az állandósult magasabb vízszint kettőse olyan rendszerhibát eredményez, amely alapján a nyári időszakban bármikor elkezdődhet az algavirágzás a Balatonon. - magyarnemzet.hu (07.13)

2020-07-12 likebalaton.hu, veol.hu

Egyre többet szerepel az ÖK Balatoni Limnológiai Intézete a hírekben, hivatkozásként valamilyen Balatonnal kapcsolatos hírmagyarázatra. Nincs könnyű helyzetben az intézet, de a Balaton sincs könnyű helyzetben. Az intézet pedig a Balatont szolgálja, tehát megvan a harmónia. Nekünk két feladatunk van: egyrészt, hogy világszínvonalú tudományos kutatásokat végezzünk, másrészt, hogy a Balatont megértsük. Ha a tóval, főleg persze annak élővilágával kapcsolatban felmerül valamilyen kérdés, nekünk arra választ kell adnunk. A Balaton kutatásához, a folyamatos monitoringhoz itthon, hazai forrásokért kell küzdenünk, a nagyszabású külföldi pályázatok elnyeréséért pedig a nemzetközi porondon kell harcolnunk — nyilatkozta a Naplónak Jordán Ferenc, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója.

2020-07-11 hirbalaton.hu

A Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa, Tóth Viktor szerint egy természetes tó esetében mindkét probléma természetes és nem egyedülálló. "A sekély tavaknak, mint amilyen a Balaton is, két állapotuk van: vagy hínárosak, vagy algásak, attól függően, hogy Bővebben... Nehezményezték az algásodást, amely például Balatonalmádinál volt megfigyelhető, de a hínáros területek a hajósok türelmét tették próbára sokszor.

2020-07-10 Klubrádió Állatbarát

Magyar kutatók közel 1000 békafaj viselkedési szokásait elemezték a Global Ecology and Biogeography című szakfolyóiratban megjelent cikkükben. A Dr. Vági Balázs (Debreceni Egyetem, Evolúciós Állattani Tanszék) és Dr. Végvári Zsolt (az Ökológiai Kutatóközpont egyik intézetigazgatója) első szerzőségével és Székely Tamás professzor (Debreceni Egyetem és University of Bath) közreműködésével nemrég megjelent publikációban a békák utódgondozásának és szaporodási rendszereinek sokszínűségét vizsgálták, kitérve ebben az éghajlat szerepére is.

Oldalak