Média

2020-02-19 Klubrádió Állatbarát

A pusztákba épített, nem várt módon ökológiai mentőhajóként szolgáló hatalmas sírokról volt szó az Állatbarátban folytatott beszélgetésben Deák Balázzsal, az MTA-ÖK Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport tudományos tanácsadójával. Eurázsiában 400-600 ezer kurgán található, amelyeknek az intenzíven használt nyugati régiókban és a kiterjedt ázsiai sztyeppeken is fontos szerepe van a biodiverzitás megőrzésében, szerepük azonban erősen függ a táji környezettől.

2020-02-19 HVG Dosszié
Állatok vagyunk

Erdős László, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa 2015-ben írt tanulmányt a vegán és húsevő életmód etikai vonzatáról. Véleményét közli a HVG, Joaquin Phoenix színésznek az Oscar gálán tett nyilatkozata - Az ember morális kötelessége a vegán életmód - kapcsán.

2020-02-19 valaszonline.hu

Jelenleg három-négy főbb paradigma van, amely a nyelv kialakulását magyarázza. Ezek közül az egyik legígéretesebb a kooperatív dögevés elmélete. Ennek alátámasztásán dolgozik az ex-MTA Ökológiai Kutatóközpontban Szilágyi András és kutatócsoportja, méghozzá olyan módszerrel, amely az egész világon egyedülálló: robotokkal. Az intuíció működését pedig mesterséges intelligencia segítségével fejtené meg az evolúcióbiológus.

2020-02-18 soitgoes.hu

Számítógépes elemzések alapján a madárének látványos szótagokból, szillabusokból épül fel, ezek specifikus kombinációja vagy egyéb fizikai paraméterei – például a frekvenciatartomány, a tempó – mind fontos jellemzői lehetnek a madaraknak. A Pilisben élő, örvös légykapó több éves megfigyelése és más elemzések alapján ezekre jött rá Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója és csapata.

2020-02-15 Füred TV, hirbalaton.hu

Gyógyszerszármazékok, a mezőgazdaságban használt műtrágyák, egy-egy zenei fesztivál után pedig kedélyjavítók is kimutathatók a tó vízéből, derült ki a Pécsi Tudományegyetem és a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) közös kutatásából. Az erről tartott előadásról a Füred TV tudósított

2020-02-11 Klubrádió Állatbarát

Valkó Orsolya és Deák Balázs ökológusok a Klubrádió Állatbarát című műsorában. Hogyan járulhatnak hozzá a talajban eltemetett magok az egykori életközösségek restaurációjához? Hogyan tudunk fajgazdag és jól működő életközösségeket helyreállítani?

Oldalak