Média

2020-09-15 24.hu

Hogyan történt? Miként jött létre – Szent-Györgyi Albertet idézve – az anyag élő állapota? A választ az elméleti evolúcióbiológia hivatott megadni, e tudományterület Szathmáry Eörs nevével fémjelzett hazai iskolája világszerte elismert eredményekkel büszkélkedhet. Magyar kutatók a közelmúltban ezen kutatások elmúlt harminc évéről jelentettek meg szintetizáló, összefoglaló tanulmányt az egyik legrangosabb kémiai folyóiratban, a Nature Reviews Chemistryben . A földi élet keletkezésének jelenleg legelfogadottabb forgatókönyvéről kérdeztük Dr. Szilágyi András fizikus-biofizikust, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársát, a tanulmány társszerzőjét.

2020-09-14 magyarnemzet.hu, librarius.hu, behir.hu, hazipatika.com, webradio.hu, 168ora.hu és sok más

Az Ökológiai Kutatóközpont, a Stockholm Egyetem és az ELTE Etológia Tanszék munkatársai evolúciós megközelítésben vizsgálják a kutyafajták viselkedését, azt kutatják, hogy mely fajták játékosabbak és ennek milyen evolúciós okai lehetnek. Legújabb eredményeikről a napokban jelenik meg beszámoló a Royal Society Biology Letters című szakfolyóiratában.

2020-09-11 thevip.hu, RTL Klub Híradó

Jordán Ferenc, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója szerint nincs valódi összefogás a Balatonért, így ökológiai katasztrófa is bekövetkezhet. A hálózatkutató biológust, aki 2019. szeptemberében egy interjúban előre jelezte a világjárványt, a tóparti településekről, a koronavírus terjedéséről is kérdeztük.

2020-09-11 Ozone TV Egyenlítő

A legeltetést is több szempontból kezdik újra felfedezni: a szabadon tartott állat húsa értékesebb, plusz etikai szempontok is felmerülnek, miszerint tartsuk szabadon a haszonállatokat. A környezetvédelmi előnyről sem szabad megfeledkeznünk, ugyanis a legeltetés hozzájárul a biodiverzitáshoz, változatossághoz. A témában Öllerer Kinga, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa beszélgetett Bárány Robival az Egyenlítőben.

2020-09-11 Magyar Hang nyomtatott sajtó
Evolúció az élet előtt

A biológiában semminek nincs értelme, ha nem az evolúción keresztül vizsgáljuk – szól az egyik leghíresebb evolúcióbiológus, Theodosius Dobzhansky gondolata. Csakhogy – részben magyar kutatók munkásságának köszönhetően – ma már az is egyértelmű, hogy evolúció már az élet keletkezése előtt is volt. Az élet keletkezését teljesen új megvilágításba helyező kutatásról beszélgettünk Szilágyi Andrással, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének munkatársával.

2020-09-05 agrarszektor.hu

2020. augusztus 17-én, a Hévízi-tó kifolyó vizében, a Gyöngyös-patak szakaszán szokatlan halat fogott egy sporthorgász. A tűzfejű tarkasügeret (Vieja melanurus, korábban Paraneetroplus synspilus), a Közép-Amerikából származó díszhalat, amelyet egy felelőtlen akvarista telepíthetett be, öt éve mutatták ki a Hévízi-tó elfolyó vizéből, ahol meghonosodott. Dr. Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa szerint ezek az idegenhonos fajok a meleg vízhez kötődnek, így annak a veszélye egyelőre csekély, hogy az ország más vízfolyásaiban is elterjedjenek. A hőforrások környezetének különleges élőlényközösségei számára azonban veszélyt jelenthetnek.

Oldalak