Média

2020-04-07 valaszonline.hu

Sürgősen át kell állítani a közegészségügy és a politika működési logikáját, hogy a jövő tömeges vesztegzárai, gazdasági csődhelyzetei és klímakatasztrófái elkerülhetők legyenek – figyelmeztetnek magyar tudósok a Válasz Online-nak adott interjúban. Az emberiség nem rendelkezik elég idővel és erőforrással ahhoz, hogy még egy ilyen krízist védőoltásokkal és karanténnal oldjon meg; muszáj lesz a baj elé menni, és ehhez az eszköz is rendelkezésre áll. Miért életbe vágó, hogy a logikaváltást a klímaügyre is alkalmazzuk? Egyáltalán: miért egy klímaváltozásról szóló, frissen megjelent könyv tartalmaz megoldási receptet a jövő járványaira? Szathmáry Eörs evolúcióbiológust és Boda Zsolt politikatudóst kérdezzük.

2020-04-07 index.hu, mandiner.hu.

A világgazdaság repülőgép. Ha megáll, leesik. Most a világjárvány földre kényszerítette. Kegyelmi pillanat van, lehet új irányokat kijelölni – ezzel fordulnak szándékuk szerint a nemzetközi közvéleményhez azok a magyar közszereplők, akik Palackposta címmel, magukat boomernek nyilvánítva állnak ki amellett, hogy itt a történelmi pillanat, most kell változtatni, hogy a mostani válság után is élhető legyen a világunk. A nyílt levél kezdeményezői között van Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA elnökjelöltje, Haumann Péter és Trokán Péter színészek, valamint Jásdi István borász.

2020-04-04 Magyar Horgász (print)
Busamegjelölések a Balatonon

A fenntartható horgászatot megalapozó GINOP programban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. konzorciumi vezetésével közreműködik az Ökológiai Kutatóközpont is. A kutatás célja a busaállomány térbeli eloszlásának, tartózkodási helyének és vonulási útvonalainak megismerése. A busa vándorlásának követésére a kutatók műholdas helymeghatározásra alkalmas jelölő készüléket rögzítettek a busákra. A módszert eredetileg nagytestű tengeri halakra és emlősökre dolgozták ki, édesvízi halakon való alkalmazása a Balatonon valósult meg először.

2020-04-03 Magyar Hang

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által március elején pandémiának minősített koronavírus-járvány felbecsülhetetlen gazdasági és társadalmi károkat okoz, és komoly kihívás elé állítja a tudományt. Mivel az ember természetre gyakorolt hatásai miatt egyre nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő a jövőben hasonló járványok, felértékelődött az előrejelzés és a megelőzés szerepe. Ebben nyújthat segítséget a DAMA-protokoll, amelyről Garamszegi László Zsolt ökológust-evolúcióbiológust, az (egykori MTA) Ökológiai és Botanikai Intézet vezetőjét kérdeztük.

2020-04-02 egeszsegkalauz.hu

Gondolta volna, hogy egy sünben akár 240 kullancs is lehet? Dr. Földvári Gábor parazitológus (MTA Ökológiai Kutatóközpont) és csapata hosszú időn keresztül vizsgálta a Margitszigeten élő sünöket és a rajtuk élősködő kullancsokat. Az egzotikus kullancsfajok és kórokozók felbukkanására akár egy belvárosi parkban is számítani lehet. A vándormadarak sokat hoznak be ebből a fajból, de eddig nem tudtak megtelepedni, mert ez a trópusi, szubtrópusi kullancs a meleg időjárást kedveli, viszont a klímaváltozás miatt már hazánkban is túlélhet.”

2020-03-31 hirbalaton.hu

A szervezők tartva korábbi ígéretüket, az internet segítségével megtartják a Balaton Régió március 24-re tervezett, majd a járványügyi intézkedésekkel összhangban elhalasztott siófoki Víz Világnapi Konferenciáját április 9-én csütörtökön. A konferencia programjából: 11.20 – 11.40 A klímaváltozás vízminőségre gyakorolt hatásainak vizsgálata, mezokozmosz kísérletek eredményeinek bemutatása, előadó: Dr. Jordán Ferenc igazgató, MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet

Oldalak