MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2018-12-12 aquamagazin.hu

Az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetében tizenkét, egyenként öt köbméteres tartályt helyeznek el, amelyben különböző környezeti változások hatásait modellezik. A kutatás eredményeképpen forgatókönyveket készítenek a vízminőség javítására Magyarországon és világszerte, a Balatonhoz hasonló adottságú édes vízű tavak esetében - írta a 24.hu. - aquamagazin.hu (12.12)

2018-12-07 innoteka.hu

...A Magyar Tudományos Akadémia új stratégiát sürget ellenük. - Az újonnan megjelent szúnyogok miatt több esetben az általuk behurcolt vírusok (például Chi­­kun­gunya-vírus, Dengue-vírus) okozta járványok ala­kultak ki. Ebben a folyamatban Magyarország is jelentős mértékben érintett, hiszen a nyugat-nílusi láz vírusának megjelenése óta minden évben ismertek megbetegedések, sőt további rendkívül kockázatos vírusok (Usutu-vírus) felbukkanását is kimutatták. - innoteka.hu (12.07)
[Szúnyogstratégia kell! (12.07 - 20. oldal) Innotéka]

2018-12-06 hirbalaton.hu

...A magyar tudomány újabb területen lép a világ élvonalába jövő tavasszal, amikor az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetében megkezdődnek a kísérletek az úgynevezett vízi mezokozmosz-rendszerben. Tizenkét Bővebben... A laikus számára 12 vízzel teli műanyag medence, valójában csúcstechnológiás laboratórium a tihanyi apátság lábánál: a klímaváltozás és az emberi tevékenység káros hatásainak megismerését, az elkerülhetetlenre való felkészülést szolgálja. - hirbalaton.hu (12.06)

2018-12-05 hvg.hu, 24.hu

...Az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetében tizenkét darab, egyenként öt köbméteres tartályt helyeznek el, melyben különböző környezeti változások hatásait modellezik. A kutatás eredményeképp forgatókönyveket készítenek a vízminőség javítására Magyarországon és világszerte, a Balatonhoz hasonló adottságú édesvízű tavak esetében. A vizsgálat világszinten egyedinek és innovatívnak számít. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.- hvg.hu (12.05)

Tartályokba zárják a Balatont. 24.hu (12.05)

2018-12-04 Kossuth Rádió

A „Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig” című projekt 2018.11..15-én tartott sajtótájékoztatóját követően készült riport hallható a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában. Dr. Vargha Márta az Országos Környezet-egészségügyi Intézet osztályvezetője v arról beszélt, hogy milyen a jó minőségű ivóvíz. Engloner Attilával a Duna-Kutató Intézet igazgatójával a vízbázisokról, a közelmúltban indult Víztudományi Programról és a Tiszta ivóvíz projekt programjáról készült riport.

2018-12-03 fataj.hu

...Mindezek alapján 2018-ban az UNESCO felülvizsgálta, és megerősítette a térség bioszféra rezervátum státuszát, ami túlmutatva a nemzetközi elismerésen és rangon elsősorban a térség számára hasznos, mert előremutató, értékalapú együttműködési formát honosított meg a természeti értékek kezelése területén.Az Esztergomban 2018. november 29-én tartott fórumon a területen folyó gyakorlati munkát és a kutatások eredményeit mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, akik mellett a környékbeli települések vezetői, helyi és természetvédelmi civil szervezetek képviselői vettek részt az eseményen. - fataj.hu (12.03)

2018-11-28 hazipatika.com

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya koncepcióváltást sürget a szúnyogok elleni védekezésben. Koncepcióváltás a védekezésben, országos monitorozás, biológiai gyérítés, rendszeres élőhely-térképezés, akkreditált laboratóriumok, célorientált szakértői gárda, a lakosság tájékoztatása és aktív bevonása a védekezésbe - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia osztályai és kutatóközpontjai közös állásfoglalásában az MTA honlapján. - hazipatika.com (11.27)

2018-11-28 profitline.hu, agrotrend.hu

...A projekt konzorciális kereteiben közös kutatást és fejlesztést valósít meg a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrár-környezettudományi Kutatóintézete és Élelmiszertudományi Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika Tanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézete, az Izotóp Intézet Kft. és az Optimal Optik Kft. A műszercsalád újdonságtartalmát a közvetlen és immunfluoreszcencián alapuló mérési elvek és technikák, valamint az optikai és a lézeres spektroszkópia együttes, moduláris alkalmazása adja. - profitline.hu (11.28)

544,22 millió forintból készül az új vízanalitikai rendszer (11.28) agrotrend.hu

2018-11-24 1.kerulet.ittlakunk.hu, hellovidek.hu, infostart.hu

- ...Magyarországon is fel kell készülni az új korokozókkal szembeni védekezésre, új módszerekre van szükség a szúnyogirtás terén - hívja fel a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Az elmúlt években több esetben is az általuk a trópusokról behurcolt vírusok (például Chikungunya-vírus, Dengue-vírus) okozta járványok alakultak ki Európa egyes régióiban. Mint írják, Magyarország is jelentős mértékben érintett, hiszen a nyugat-nílusi láz vírusának megjelenése óta már minden évben regisztráltak emberi megbetegedéseket, sőt további rendkívül kockázatos vírusok (többek mellett az Usutu-vírus) felbukkanását is kimutatták. - 1.kerulet.ittlakunk.hu (11.24)

Kiadták a vészjelzést: Usutu-vírussal támadnak új szúnyogfajok Magyarországon (11.25) hellovidek.hu

Szúnyogkatasztrófa fenyeget: teljes és gyors módszerváltás kell (11.24) infostart.hu

2018-11-22 Civil Rádió, Magyar Idők
Új módszereket javasol az MTA a szúnyoggyérítésben

Berényi Attila (riporter): - Új módszereket javasol a Magyar Tudományos Akadémia a szúnyoggyérítésben. Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya, az Agrártudományok Osztálya, az Orvosi Tudományok Osztálya és az MTA Ökológiai Kutatóközpont közös állásfoglalása szerint koncepcióváltásra van szükség a védekezésben. A tudósok országos monitorozást, biológiai gyérítést, rendszeres élőhely térképezést javasolnak az akkreditált laboratóriumok mellett. - Civil Rádió (11.21-07:00 (hossza: 57 mp))

Stratégia a szúnyogok ellen (16. oldal) Magyar Idők

2018-11-21 weborvos.hu, 24.hu, ) index.hu, divany.hu, orientpress.hu

...Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya, az Agrártudományok Osztálya, az Orvosi Tudományok Osztálya és az MTA Ökológiai Kutatóközpont közös állásfoglalása szerint ez kellene ahhoz, hogy megelőzzünk új, a korábbiaknál súlyosabb járványok kialakulását - írták. Az elmúlt évtizedek során a klímaváltozás más hatásaival együtt számos új betegségterjesztő szúnyogfaj telepedett meg Európában. Ennek következtében több esetben is az általuk behurcolt vírusok (pl. Chikungunya-vírus, Dengue-vírus) okozta járványok alakultak ki egyes régiókban. - weborvos.hu (11.20)

A szúnyogirtás káros és nem hatékony (11.20) 24.hu

Az Akadémia új modellt dolgozott ki a szúnyogirtásra (11.20) index.hu

Súlyossá vált a szúnyoghelyzet, az MTA szerint lépni kell (11.20) divany.hu

MTA: változtatások szükségesek a szúnyogok gyérítésében (11.20) orientpress.hu

Koncepcióváltásra van szükség a szúnyogok gyérítésében (11.20-11:16 (hossza: 3 perc)) InfoRádió

[Jó reggelt! (1. oldal) Petőfi Népe]

2018-11-16 infostart.hu, InfoRádió

- A Magyar Tudományos Akadémia vezetésével átfogó kutatási program indul Budapest és környéke ivóvízellátásáról. Egy konzorcium vezetőjeként a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Budapest és környéke ivóvízellátásának feltérképezésére vállalkozik. Mint Engloner Attilától, az MTA Víztudományi Koordinációs Csoportjának vezetőjétől az InfoRádió megtudta, a kutatás a Duna ökoszisztémájának változását fogja vizsgálni, illetve hidrológiai, hidraulikai kutatásokat is elvégeznek, valamint a talajvíz állapotát is felmérik.Természetesen felszínre kerülhet, hogy vízhasználatba a hálózaton keresztül milyen minőségű víz kerül, de az ebben a kutatásban mégsem annyira fontos, inkább magába a hálózatba kerülő víz minőségének változását szeretnék átfogóan megvizsgálni.A kutatás tárgya lesz tehát az is, hogy a hőmérséklet, illetve a vízállás milyen hatással van a minőségre.Az MTA partnerei a Műegyetem, a Miskolci Egyetem, a Fővárosi Vízművek és a Nemzeti Népegészségügyi Központ. - infostart.hu (11.16)

Tiszta ivóvíz program (11.16-13:49 (hossza: 4 perc)) InfoRádió

Kutatási projekt - ivóvízbiztonság (11.16-15:34 (hossza: 34 mp)) InfoRádió

2018-11-15 boon.hu, origo.hu, mon.hu és sok más

...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Nemzeti Kiválóság Programja támogatásával induló projekt a vízbázist és az ivóvízbiztonságot veszélyeztető hatásokat tárja fel a vízkivételtől a fogyasztóig, vagyis a dunai vízbázistól egészen a csapig - ismertették a programot lebonyolító konzorcium tagjai: az MTA Ökológiai Kutatóközpont, a Fővárosi Vízművek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem vezetői az MTA-n. Lovász László, az MTA elnöke az eseményen felidézte: a program gondolata általánosabb keretek között már évekkel ezelőtt megszületett, amikor felismerték, hogy a víz milyen meghatározó szerepet játszik azokban a problémákban, amelyek a klímváltozással, a környezetterheléssel, és ezzel párhuzamosan az életünk minőségével függnek össze. Címkék: Báldi András- boon.hu (11.15)

[Nagyszabású multidiszciplináris kutatás indul az ivóvíz minőségét veszélyeztető hatások feltárására (11.15) mon.hu]

[Kiderül, mennyire iható a Duna vize (11.15) origo.hu]
[Kutatják az ivóvíz minőségét veszélyeztető hatásokat (11.15) medicalonline.hu]
[Nagyszabású multidiszciplináris kutatás indul az ivóvíz minőségét veszélyeztető hatások feltárására (11.15) mti.hu]
[Nagyszabású multidiszciplináris kutatás indul az ivóvíz minőségét veszélyeztető hatások feltárására (11.15) webradio.hu]

[Az ivóvíz a kutatók célkeresztjében (11.15) csalad.hu]

[Nagyszabású multidiszciplináris kutatás indul az ivóvíz minőségét veszélyeztető hatások feltárására (11.15) lokal.hu]

[Nagyszabású multidiszciplináris kutatás indul az ivóvíz minőségét veszélyeztető hatások feltárására (11.15) starthirek.hu]

[Kutatási projekt - ivóvízbiztonság (11.15-15:35 (hossza: 36 mp)) InfoRádió]

[Nagyszabású multidiszciplináris kutatás indul az ivóvíz minőségét veszélyeztető hatások feltárására (11.15) szuperinfo.hu]

2018-11-10 blikk.hu

Vácrátóti Arborétum Az ország egyik leghíresebb és legnagyobb botanikus kertje hatalmas területén, mintegy 13 ezer fajta növény él és virul a látogatók legnagyobb örömére. Ez azt jelenti, hogy a több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron. Mikor: Március 31-ig, 8:00 és 16:00 között Mennyiért: 1000 Ft

2018-11-07 hirbalaton.hu

Az előadások után számos különdíjat osztottak ki, köztük Tihany Község Önkormányzatától a "Balaton kutatásban elért kiemelkedő eredményekért" különdíjat kapott Molnár Évát, a MTA ÖK, Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa kapta a "Gyógyszerhatóanyag koncentrációk felmérése a Balatonban és annak vízgyűjtő területén a szezonális hatások figyelembevételével" című előadásáért- számolt be honlapján a Magyar Hidrobiológiai Társaság. - hirbalaton.hu (11.07)

2018-11-07 Kisalföld
A Lajtában már terjed a káros jelzőrák

...A jelzőrák Lajtában való megjelenését jelentette az MTA Ökológiai Kutatóközpontja egyik szakértőjének is. - A jelzőrák inváziós faj, ami azt jelenti, hogy korábban nem volt jelen a hazai fajkészletben, de sikeresen megtelepedett és gyorsan terjed. Hordozza a rákpestis nevezetű gombabetegséget, mely őshonos rákjainkra végzetes, s emellett képes őket teljesen kiszorítani élőhelyükről. Három őshonos faj él Magyarországon, a folyami (más néven nemes) rák, a kövi rák és a kecskerák. *MÉSZELY RÉKA - Kisalföld (1,8. oldal)

2018-11-05 MTV - Kék Bolygó

„Itt található az MTA Ökológiai és Botanikai Intézetének Nemzeti - Botanikus Kertje, amely a legnagyobb az országban és vadregényes a története. - Vácrátóton a Botanikus Kert elődjét valószínűleg a XVII. században a Géczy család ültette. - Mint kertről, már 1826-ból van róla adatunk, és az első katonai felmérés térképein már ugyanezekkel az utakkal szerepel a XIX. század elején már pontosan ugyan ez a szerkezete megvolt.” A Kék Bolygó adásában Kósa Géza osztályvezető a vácrátóti botanikuskert történetét ismertette. A kert Magyarország legnagyobb élőnövényes gyűjteménye, élő múzeum.. Fráter Erzsébet kurátor elmondta, hogy a Botanikuskert fenntartásában ökotudatos szemlélet érvényesül, az öntözéstől az üvegházak fenntartásáig. Török Katalin a kert területén található Karbon házat, amely látogatóközpontként és konferenciahelyszínként üzemel, és az itt látható kiállítást mutatta be. - MTV (11.05-15:33 (hossza: 5 perc))

2018-10-29 MTV Kék Bolygó
Kék Bolygó magazin - Romlik a nádasok állapota

G.-Tóth László (igazgató, MTA Balatoni Limnológiai Intézet): - Műhold felvételekről lehet látni, hogy az egész öbölnek a felét elfoglalta ez a nád, és így lassacskán felkopott. Riporter: - Ez tíz év alatt történt, és nem csak itt, Tihanyban a Magyar Tudományos Akadémia Limnológiai Kutatóintézetének környéken pusztulnak a nádasok. A meglehetősen magas vízállás következtében a Balaton teljes területén csökken, illetve romlik az állapotuk. - MTV (10.29-10:33 (hossza: 5 perc))

2018-10-26 origo.hu

A közép-kelet európai régióban elsőként létesített magyar mezokozmoszt október 24-én avatták fel az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársai. Sokunk képzeletében az ökológusokról egyfajta idealisztikus kép él: egy lepkehálóval rohangálnak a mezőn, befognak pár gyönyörű pillangót, és e néhány szépséges rovar léte alapján messzemenő konzekvenciákat vonnak le a természet állapotáról. Néhány esetben ez akár igaz is lehet, léteznek olyan, külső hatásokra speciálisan érzékeny indikátorfajok, melyek puszta kimutathatósága jelzi, "itt nincsen probléma, a környezet él és virul" vagy ellenkezőleg "hiányuk ezen a helyen nagyobb bajt mutat, mint elsőre látszik". [T:69] - origo.hu (10.25)

2018-10-26 ilovebalaton.hu

...Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke azt hangsúlyozta, hogy az evolúciós tartályok a legjobb nemzetközi példák tanulságait leszűrve jöttek létre. A berendezés a környezettudományos előrelépés lehetőségét teremti meg, egyik legnagyobb nemzeti kincsünk, a Balaton megóvásához járulhat hozzá. Szathmáry Eörs evolúcióbiológus arról beszélt, hogy az evolúciós változások is nyomon követhetők a berendezés segítségével, illetve le tudják képezni a Marson lévő életkörülményeket is. - ilovebalaton.hu (10.26)

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: